Asbest er fremdeles livsfarlig

Post 19

Asbest har tatt livet av kollegaer og venner. Nå vil et verneombud i Agder advare unge og nye håndverkere om det livsfarlige stoffet.

asbest– Det dør rundt 300 mennesker hvert år av asbest. Så har du alle mørketallene i tillegg, sier Vidar Larsen, verneombud i Fellesforbundet i Agder, til NRK. For et år siden satte han i gang et unikt forskningsprosjekt i en bolig på Lista i Farsund. Målet var å finne ut hvordan det livsfarlige stoffet spres når det bearbeides. De har analysert hundrevis av prøver fra rivingen av et hus kledd i eternitt. Nå er noen svar klare.
– Den store eksponeringen av asbest under useriøs sanering er ti ganger større enn å gjøre en skikkelig god jobb, slik du skal gjøre, forklarer verneombudet.

 

Asbest førte til kreftbølge
Asbest ble tidligere brukt til å isolere bygninger. Fibrene var sterke, fleksible og brannsikre.
I dag hersker det liten tvil om at asbest er farlig. Bare små mengder asbeststøv gir stor risiko for å utvikle lungesykdommer som kreft.

 

Totalforbudt i Norge i over tretti år
Asbest ble totalforbudt i Norge for mer enn tretti år siden. Men det farlige stoffet finnes fortsatt i mange eldre bygg. Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland mener vi har glemt hvor farlig asbest er:
– I dag blir jeg spurt om å stave asbest når jeg snakker om det, og det er et skummelt tegn, sa hun til NRK for fire år siden.
Nå håper det engasjerte verneombudet at funnene i forskningen på Lista kan bidra til at håndteringen av asbest blir en del av undervisningen til nye håndverkere.

 

En påminnelse
– Dette er absolutt en påminnelse om hvor viktig det er å ha fokus på hvor farlig det er, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening.
Han er tett på arbeidet med nye læreplaner som kommer på høring nå i midten av august.
– Det er ikke fokus på det i den nye læreplanen slik det står nå, sier han.

 

Får støtte av opplæringsleder
– Lærlingene vet ikke noe mer om asbest enn du gjør, for de har ikke vært borti det på skolen, sier Kristoffer Søgaard, opplæringsleder hos Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus.
– Det eneste vi kan gjøre er å gi en opplæring i hvilke typiske produkter som har asbest. Veldig ofte er det utvendig bygg, og da skal egne saneringsfirmaer ta seg av det, forklarer han.
Så gjenstår det å se om asbest blir å finne i de nye lærebøkene.
– Det blir interessant å se om noen tar utfordringene rundt asbest opp under høringsrunden, sier Leegaard i Byggenæringens Landsforening.
– Det er nok noe jeg skal ta en ekstra runde på når den er ferdig, avslutter han.

(Kilde: hmsmagasinet.no)

Siste innlegg

Meld deg på vårt nyhetsbrev


Bedrift?

Dersom du handler for en bedrift, kan du sende inn søknadsskjema for å be om en bedriftskonto hos oss.